Over Bart

Van Arts tot ICEMAN

Bart Biermans

Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht richtte Bart Biermans The Body Clinic op. The Body Clinic groeide uit tot een succesvolle kliniek met twee vestigingen in Nederland. Bart werd als cosmetisch arts als “beste getest” door de Consumentenbond. Verder staan zijn klinieken als beste aangeschreven bij een onafhankelijke ervaringensite (www.kliniekervaringen.nl).

In zijn zoektocht naar verdieping is Bart in 2014 in contact gekomen met de Wim Hof Methode. Toen hij de prachtige resultaten hiervan op gebied van fysieke en mentale gezondheid aan den lijve ondervond en hetzelfde waarnam bij anderen, besloot Bart zich vanaf 2020 volledig toe te zullen leggen op het geven van workshops in de Wim Hof Methode, de zogenaamde ICEMAN-trainingen. Hij neemt hiermee afscheid van zijn oude leven als cosmetisch arts. Om zichzelf en anderen nog beter te kunnen begeleiden naar een gebalanceerde gezondheid, heeft Bart de afgelopen vijf jaar een geaccrediteerde opleiding tot holistisch therapeut gevolgd en onlangs met succes afgerond.

Van Arts tot ICEMAN

“Ik dacht dat ik mijn leven goed op orde had. Ik was eigenaar van twee goedlopende klinieken voor huidverbetering, waar ik als arts met plezier en toewijding mijn werk deed.

Ik had een fraaie woonboot aan de Amstel, een leuke vriendengroep en nog voldoende tijd om te ontspannen ook. Maar toch miste er iets. Er ontbrak iets fundamenteels aan mijn leven, maar ik kon er de vinger niet op leggen”.

“Toch miste ik iets in mijn leven.”

Zoektocht

Tijdens mijn medische carrière was ik geboeid geraakt door de relatie tussen lichaam en geest, een relatie die integraal onderdeel uitmaakt van oosterse filosofieën en geneeswijzen. De afgelopen tien jaar heb ik mij hierin verdiept.

Ik heb tiendaagse stilteretraites in de bergen bij Barcelona genoten, ben voor een verblijf in het bekende Osho Center in India geweest, deed yoga-retraites op Bali en in Italië en verbleef nog bij diverse andere spirituele oorden en gezondheidscentra. Daarnaast verslond ik boeken. Mijn honger naar een diepere kennis was onstilbaar: Osho, Deepak Chopra, Paulo Coelho, Anthony Robbins – ik heb al hun boeken gelezen.

“Mijn honger naar kennis was onstilbaar.”

De Wim Hof Methode

Begin 2014 stond de Wim Hof Methode (WHM) al aardig in de belangstelling. Drie gerenommeerde universiteiten (Radboud, AMC en Stanford (USA)) hadden de methode wetenschappelijk onderzocht. En de testresultaten logen er niet om – onomstotelijk bleek dat Wim Hof met een groep van tien testpersonen actief, met niets dan hun vrije wil, het immuunsysteem en autonome zenuwstelsel konden beïnvloeden.

Mijn belangstelling als arts was meteen gewekt. Ogenblikkelijk schreef ik mij in voor de instructeursopleiding. Dit werd een ‘life-changing’ gebeurtenis. Nog geen twee jaar later begeleidde ik zelf deelnemers naar hun eerste ijsbad. En had ik mijn levensdoel gevonden: mensen begeleiden naar de ontdekking van hun natuurlijke vermogens.

“Ik werk met kleine groepen voor maximale persoonlijke aandacht.”

Mijn eigen workshop

In de zomer van 2014, precies het moment waarop ik mijn eerste reis samen met Wim naar de Pyreneeën maakte, is men aan de verbouwing van mijn woonark begonnen. Mijn doel: een heerlijke werkruimte voor workshops creëren. Hiertoe heb ik mijn verbouwingsplannen een aantal keer moeten omgooien. Maar toen was het dan ook volmaakt. Mijn ark is nu eco-friendly met zonnepanelen en een warmtepomp. Een indrukwekkende groene wand met prachtige planten zorgt voor een kalme natuurlijke atmosfeer. Hierdoor komen de deelnemers beter tot rust en kunnen zij ook de uitwerking van de ademhalingsoefeningen beter ervaren.

Na het ijsbad bestaat er voor de deelnemers de mogelijkheid om in de hot tub of sauna na te genieten van de ervaringen van de dag. Ter afronding serveren wij biologische hapjes. Het prachtige uitzicht over de Amstel maakt de ervaring helemaal af. Mijn woonboot is een heerlijke retraiteplaats geworden, zoals ook mag blijken uit een fiks aantal nationale en internationale tijdschriften (Eigen Huis en Interieur, Elle Decoration, Living ETC, Schöner Wohnen) en het populaire programma Binnenstebuiten van de NCRV/KRO, die de woonark prachtig gepresenteerd hebben.

“Het is ontzettend inspirerend om voor een gemotiveerde groep te staan.”

Levensdoel gevonden

Op het moment dat ik besloten had mijn hart te volgen en mijn aandacht te richten op dat wat ik echt leuk vond, is alles in een stroomversnelling gekomen:

  • Er zijn inmiddels meer dan 5.000 mensen onder mijn begeleiding het ijsbad in gegaan;
  • Ik ben inmiddels vaste spreker op de internationale workshops van Wim en reis samen met hem de hele wereld over;
  • Ik ben een aantal keer op Nederlandse televisie verschenen;
  • Regelmatig geef ik dagworkshops, weekends en winterweken.

Dit is voor mij een droom die werkelijkheid is geworden. En het belangrijkste: I practice what I preach. Voor mij heeft de WHM heel veel gedaan. Ik heb het nooit meer koud. Ik bepaal zelf hoe lang ik slaap. Ik heb een rusthartslag van een topsporter. Ik sla de griep in de winter over. En dit zijn nog niet eens alle voordelen op een rijtje.

En dan te bedenken dat mijn vrienden me nog kennen als ultieme koukleum die altijd met een thermoshirt rondliep!

Daarnaast geniet ik enorm van dit werk. Het is onbeschrijflijk inspirerend voor mij om voor een groep te staan en mijn kennis te delen. Ik voel mij bevoorrecht dat ik een positieve invloed mag hebben op het leven van anderen.

Mijn Missie

Ik wil jullie meenemen op reis naar binnen, diep het lichaam in, waar een schat aan wijsheid, intuïtie en kracht ligt verborgen. Door mijn achtergrond als arts benader ik dit op een wetenschappelijke manier. Ik laat je zien

– hoe de fysiologie verandert, als je weer leert ademen;
– hoe de PH zich in het lichaam herstelt en fysiologische processen weer optimaal gaan functioneren;
– hoe je het immuunsysteem kunt versterken en autonome zenuwstelsel kunt beïnvloeden.

Ik leer je de meest krachtige natuurlijke stress-response onder controle te krijgen; the fright-fight-flight reactie, die iedereen krijgt als je een ijsbad instapt. Het lichaam weet zo intuïtief voortaan weer hoe het met stress moet omgaan in het dagelijks leven.

Ik laat je verder ook zien hoe je bruinvet kunt aanmaken, een gave van het lichaam om jezelf warm te kunnen houden.
Ik zal je laten ervaren dat de geest sterker is dan het lichaam. Als de geest sterk is, zal het lichaam volgen. Een sterke geest is niet alleen nodig voor het ijsbad, maar voor alle dingen die je in je leven wilt bereiken. Door de geest te laten ervaren (ijsbad) dat hij mag loslaten en vertrouwen, herprogrammeer je je hersenen, waardoor je niet langer je angsten en overtuigingen van vroeger hoeft te leven. Je wordt een vrijer, autonomer en gelukkiger mens. Mannen brengt het bij hun mannelijke oerkracht en vrouwen bij hun zachte kant.

Wat je ook naar huis zult meenemen, het zal voor iedereen een fantastische ervaring zijn die je niet snel zult vergeten.

Bart Biermans

Ervaar het zelf tijdens de Workshop