Over Bart

Van Arts tot ICEMAN

Bart Biermans

Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht  richtte Bart Biermans The Body Clinic op. The Body Clinic groeide uit tot een succesvolle kliniek met 2 vestigingen en Bart werd als Cosmetisch arts als “beste getest” door de Consumentenbond.

In zijn zoektocht naar verdieping is Bart in 2014 in contact gekomen met de Wim Hof methode. Bart werkt nu nog maar part-time in zijn kliniek en heeft zich toegelegd op het geven van workshops in de Wim Hof Methode, de zogenaamde ICEMAN trainingen.

Van Arts tot ICEMAN

Ik dacht dat ik mijn leven goed op orde had: eigenaar en tevens praktiserend arts in twee goedlopende klinieken voor huidverbetering, een mooie woonboot aan de Amstel, een leuke vriendengroep en voldoende vrije tijd om te ontspannen.

Ik bereikte dit op drie kernkwaliteiten van mijn karakter, discipline, analytisch vermogen en ondernemeningszin. Toch miste ik iets in mijn leven. Er ontbrak iets fundamenteels, maar kon dat op dat moment nog niet goed duiden.

“Toch miste ik iets in mijn leven.”

Zoektocht

Ook tijdens mijn medische carrière heb ik altijd een fascinatie gehad voor het lichaam en de verbinding met de mind. Deze connectie komt meer tot zijn recht in oosterse filosofieën en geneeswijzen.

De afgelopen 10 jaar heb ik mij hier in verdiept. Van tiendaagse stilteretraites in de bergen bij Barcelona, tot een verblijf in het bekende Osho Center in India. Ik heb een hele boekenkast aan boeken verslonden. Mijn honger naar kennis was onstilbaar. Osho, Deepak Chopra, Paulo Coelho, Anthony Robbins, ik heb al hun boeken gelezen.

“Mijn honger naar kennis was onstilbaar.”

De Wim Hof Methode

Begin 2014 was er inmiddels al veel belangstelling voor de Wim Hof Methode (WHM). Drie gerenomeerde universiteiten deden onderzoek naar de methode en de eerste testresultaten waren al bekend. Wim Hof, en een groep van tien testpersonen, konden actief, vanuit hun vrije wil, het immuunsysteem beïnvloeden.

Mijn interesse als arts was gewekt en ik schreef me in voor de instructeursopleiding. Deze simpele handeling: de aankoop van een opleiding via de webshop van Wim Hof, was een “life-changing” gebeurtenis. Nog geen twee jaar later zou ik mensen in een ijsbad begeleiden en mijn levensdoel gevonden hebben.

“Ik werk met kleine groepen voor maximale persoonlijke aandacht.”

Mijn eigen workshop

In de zomer van 2014, precies het moment waarop ik mijn eerste reis samen met Wim naar de Pyreneeën maakte, toen nog in een kleine groep van elf personen, ben ik aan de verbouwing van mijn woonark begonnen. Ik heb de verbouwingsplannen een aantal keer moeten wijzigen om het mogelijk te maken, voor kleine groepen (15) een prettige workshopruimte te creëren. De woonark is eco-friendly met zonnepanelen en een warmte pomp. Een levengrote groene wand met echte planten, zorgt voor een hele rustige admosfeer, waardoor je tot rust kunt komen en de diepe uitwerking kunt ervaren van de ademhalingsoefeningen. Na het ijsbad kun je in de hottub of sauna nog even nagenieten van de ervaringen van de dag. Ten slotte nog een kop biologische zelfgemaakte soep met een prachtig uitzicht over de Amstel en jouw ervaring is compleet.

“Het is ontzettend inspirerend om voor een gemotiveerde groep te staan.”

Levensdoel gevonden

Op het moment dat ik besloten heb mijn hart te volgen, mijn aandacht te richten op dat wat ik echt leuk vind, is alles in een stroomversnelling gekomen. Er zijn inmiddels al meer dan 100 mensen succesvol het ijsbad in gegaan, ik geef bijna elke week een workshop en ga ik februari en maart 2016 een verdiepingsweekend organiseren. Dit is voor mij een droom die werkelijkheid wordt. Voor mij heeft de WHM zoveel betekent: Ik heb het nooit meer koud, bepaal zelf hoe lang ik slaap, het een rusthartslag van een topsporter, sla de griep over in de winter en nog veel meer!

Het is ontzettend inspirerend om voor een gemotiveerde groep te staan en je kennis over te dragen. Ik voel me bevoorrecht om een positieve invloed te kunnen hebben op het leven van zoveel mensen.

Mijn Missie

Ik wil jullie meenemen op een reis naar binnen, diep het lichaam in, waar een schat aan wijsheid, intuïtie en kracht ligt verborgen. Met mijn achtergrond als arts wil ik dit op een wetenschappelijke manier benaderen. Ik laat je zien hoe de fysiologie veranderd als je weer leert ademen. Hoe de PH zich in het lichaam herstelt en processen weer optimaal gaan functioneren.

Hoe je weer kracht, gezondheid en geluk in je leven kunt toelaten. De workshops zullen plaatsvinden op mijn unieke woonboot aan de Amstel. Ik heb hier speciaal een mooie binnen plantenwand laten aanleggen, zodat je ook binnen verbonden bent met de natuur.

We zullen gebruik maken van een hartslagmeter, saturatiemeter en ph-strips om je fysiologie inzichtelijk te maken. Uiteraard zal de workshop worden afgesloten met een ijsbad en voor de liefhebber een duik in de Amstel. Daarna kan iedereen bijkomen in de sauna of de hottub.

Bart Biermans

Ervaar het zelf tijdens de Workshop